Det finns en särskild honung, som heter Manukahonung. Den produceras i Nya Zeeland av bin som pollinerar Manukabusken. Busken innehåller ämnet metheylglyoxal, kallat MGO. Denna honung har en stark antibakteriell verkan, just på grund av dess höga halt av MGO. Detta ämne bildas i naturlig form, i blommans nektar. Idag finns olika sorter att välja på, jämför dem på skonhetsguiden för att hitta den som passar dig.
Nu under vintern är det många av oss som blir förkylda. Då kan det vara smart att satsa på just Manukahonung. Det anses effektivt för att förebygga och motverka förkylningar, men denna dunderhonung är även användbar inom flera områden.
Manukahonungen äts som den är, 1–2 teskedar dagligen. Det går även använda i mat och dryck.
Utöver att denna honung kan förebygga och motverka förkylningar så har den även andra bra egenskaper. Bland annat går det att använda på sår och brännskador. Det eftersom den har sårbehandlande egenskaper och renar sår bra.
För dig som tränar ofta och hårt kan manukahonung ätas som mellanmål innan träning. Honungen innehåller mycket antioxidanter och stärker immunförsvaret samt förebygger inflammationer och infektioner.
Manukahonung sägs även hjälpa till att lindra tarmproblem som IBS, samt även magsår, magknip, förstoppning och inflammation i mage och tarm.
Honungen går även att använda som hudvård då den är bra på det vis att den återfuktar effektivt och innehåller mycket B-vitamin. Manukahonung har också visat sig vara effektivt vid hudbesvär såsom akne och eksem.